Yksi vanhemmuuteen kuuluvista vastuista on lapsen vapaa-aikaan ja ajankäyttöön vaikuttaminen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ainoastaan rajojen asettamista älylaitteiden käytölle tai nukkumaanmenoajoista huolehtimista, vaan myös aikuisen oman ajan varaaminen yhteiseen tekemiseen. Leikkiminen on lasten arjessa mitä suurimmassa määrin tärkeä osa perheen yhteistä aikaa.
Tämä selviää myös HopLopin teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa 1000 suomalaista vastasi kysymyksiin leikistä ja lasten ajankäytöstä. Heistä 76%:n elämään leikki ja leikkisyys kuului tavalla tai toisella. Tästä huolimatta 91% vastaajista oli sitä mieltä, että lasten tulisi leikkiä enemmän.
Huolen taustalla ovat esimerkiksi lasten liiallinen ruutuaika, tavoitteellinen treenaaminen ja suorituskeskeinen harrastaminen, jotka ovat pois leikistä ja rennosta perheen kesken vietetystä ajasta. Samalla, kun lasten leikkiminen päättyy peräti joka kolmannella lapsella ennen koulun aloittamista, voivat perheen kanssa vietetyt hetket leikin parissa loppua liian lyhyeen.
Leikki on perheen yhteistä tekemistä
HopLopin kyselyyn vastanneista perheellisistä 69% toivoo, että heidän lapsellaan olisi enemmän rentoa ja paineetonta vapaa-aikaa perheen sekä läheisten kanssa. Voisivatko vähentyneen yhteisen vapaa-ajan taustalla olla paljon vastaajissa huolta aiheuttaneet elektroniset laitteet sekä liian suorituskeskeinen ja kilpailemiseen keskittyvä harrastaminen?
Lasten ajankäytöstä ovat vastuussa loppujen lopuksi heidän vanhempansa, joten aikuiset ovat tärkeässä roolissa lapsen leikin mahdollistajina. Ottaen huomioon, miten moni aikuinen toivoisi lasten leikkivän enemmän, voivat he itse kannustaa lapsia yhteiseen leikkiin oman esimerkkinsä kautta. Vaikka nuorisoslangi, somevillitykset ja teknologiset laitteet eivät tuntuisikaan omilta, jokainen aikuinen on itsekin ollut aikoinaan lapsi. Siksi myös aikuiset varmasti keksivät hauskaa ja innostavaa tekemistä liikunnallisiin leikkeihin sekä muuta kivaa puuhaa.
Jokaisella perheellä on omat tapansa viettää yhteistä aikaa lasten ja aikuisten kesken.
- Yhteiset ruokailuhetket ovat hyvä tapa vaihdella päivän kuulumisia ja, mitä on tullut opittua koulussa, eskarissa tai päivähoidossa. Kun syödään yhdessä, voidaan myös totuttautua uusiin makuihin ja löytää uusia suosikkeja ruokalistalta. Tehkää ruokapöydästä puhelinvapaa alue, niin päivittäinen ruutuaika vähentyy kuin itsestään. Lapsia voi myös kannustaa auttamaan aterian valmistuksessa.
- Lukeminen yhdessä on mitä parhainta yhteistä aikaa, osasipa lapsi vielä lukea tai ei. Valitkaa jokin suosikkikirjoista tai etsikää kirjastosta uutta luettavaa. Pienemmät koululaiset voivat myös osallistua ja harjoitella lukemaan ääneen.
Liikunta ja leikit ovat tietysti sekä kehoa että mieltä aktivoivaa tekemistä. Mikä parasta, leikkiin voi ryhtyä lähes missä vain sisällä tai ulkona. Jos kelit ovat mälsät, voi liikunnallisiin leikkeihin osallistua myös HopLopissa.
Aikuisten ja lasten yhteistä aikaa HopLopissa
HopLop kannustaa sekä lapsia että heidän vanhempiaan yhteiseen tekemiseen leikin ja liikunnan keinoin. HopLop tarjoaa hauskat ja koko perhettä innostavat puitteet yhteisen tekemiseen. Sekä isot että pienet lapset ovat perheineen tervetulleita, minkä lisäksi varttuneemmat koululaiset voivat tulla HopLopiin leikkimään myös itse.